Dag van nationale rouw
Als u er aan zou twijfelen waar de grootste angsthazen zitten: in Europa en de overtreffende trap vinden we uiteraard in België. Het land dat eerst enkele risico's van zijn belangrijkste bank overneemt en het dan verkoopt aan het buitenland. Maar tot zover het commentaar hier, de geschiedenis zal oordelen of het wijsheid was of het Belgische aangeboren minderwaardigheidscomplex.

De andere Europese landen vechten wel voor hun instellingen, maar op de beurs zijn ze al evenmin koene strijders. Het was een bericht in The Wall Street Journal dat de Europese beleggers gisteren wild op de verkoopknoppen deed duwen.

De krant, die eerder uit goede bron wist te vertellen dat alle banken de zogenaamde stresstest goed hadden doorstaan, meldde nu -uit dezelfde goede bron?- dat de Amerikaanse overheid zowel Bank of America als Citigroup zou dwingen zijn kapitaal te versterken.

Wall Street bleek echter niet onder de indruk en sprong na een korte negatieve opening flink hoger. Het moet gezegd dat de markten daarbij werden geholpen door een fluks herstel van het Amerikaanse consumentenvertrouwen.

In april zagen de Amerikanen het al weer wat beter zitten. Slecht nieuws is dat natuurlijk niet, maar het vertrouwen was zo historisch diep gevallen dat een herstel eigenlijk geen verrassing zou mogen zijn. Bovendien: iemand die boven zijn stand leeft, zal zijn uitgaven toch moeten minderen, vertrouwen of niet. Waar de Europese belegger wat te weinig van heeft, daar hebben de Amerikanen wellicht te veel van: optimisme en geloof in eigen kunnen.

En de Belgen, laten we daarover zwijgen. Misschien kan de Bel-20 voor zichzelf spreken? Niet echt: het verlies van 0,68% is totaal geen weergave van de rouw die zou moeten heersen op de dag dat het Belgische kapitalisme een van de zwaarste nederlagen in zijn geschiedenis incasseerde.

KBC en Dexia toonden zich solidair met verliezen van respectievelijk 4,3 en 3,3 procent. Een van de vele cynische kantjes aan de zaak is dat het aandeel van Fortis Holding nu wel zal kunnen klimmen.