Tien tips om lucratief te renoveren
Foto: © Ger Loeffen/Hollandse Hoogte
De ene renovatie is de andere niet. Terwijl sommige ingrepen de waarde van een huis flink vergroten, verslinden andere veel geld en brengen ze bij een verkoop nauwelijks meer op.

Van onze medewerksterEen huis 'verslijt' in een tempo van 1 procent per jaar. Renoveren is die slijtage indijken en maken dat de woning mee is met haar tijd, legt Jeroen Cools uit, zaakvoerder van een aantal Vlaams-Brabantse vestigingen van de vastgoedmakelaarsgroep Century 21.

Een huis heeft op tijd en stond een nieuw dak nodig, de verwarming en de elektriciteit moeten conform de nieuwste normen zijn… Ook evolueren de smaak en woonfilosofie doorheen de decennia. Tegenwoordig worden ruime leefkeukens gesmaakt, net als enorme raampartijen en veel privacy. Maar niet al die verbouwingswerken verdienen zichzelf bij een eventuele verkoop in meerwaarde terug.

Sommige structurele verbeteringen, zoals een vernieuwde hoogrendementsketel of nieuwe ramen met dubbel glas, jagen de prijs van een huis bij verkoop ijverig de hoogte in, maar wegen ook zwaar op een renovatiebudget. Ze vormen een interessante investering voor wie nog lang in zijn huis wil blijven wonen, maar wie al met een voet in een verhuizing staat, doet er niet noodzakelijk winst mee.

Dan zijn er slimmere ingrepen. 'In grote lijnen kun je het als volgt samenvatten', vertelt Jeroen Cools. 'Heel luxueuze verbouwingen, met dure materialen, verdienen zichzelf niet terug in meerwaarde. Ingrepen die de presentatie van een gebouw gevoelig verbeteren, zoals een likje verf bijvoorbeeld, drijven in verkoop de prijs veel meer op.' Samen met Cools zetten we een aantal renovaties op een rij die meer opbrengen dan ze kosten.

1Een likje verf

Een nette wandbekleding is misschien wel de meest lucratieve investering voor een huis. Het geheel oogt netjes en onderhouden. Wie handig is, kan zelf met een verfrol aan de slag. Extreme en te felle kleuren kunnen een potentiële koper dan weer afschrikken. Niet iedereen ziet meteen het potentieel in een ruimte die donker en kleiner oogt doordat ze helemaal in het bordeaux werd gezet.

2Repareer scheuren en vochtschade

Niets zo effectief om kooplustigen in een recordtempo het huis uit te jagen als zichtbare vochtschade of scheuren. De meeste mensen weten niet goed van wanten in de bouw, dus kunnen ze zelf niet goed inschatten hoe ernstig die schade is. Ze hebben allemaal wel al gruwelverhalen gehoord over huiszwam en schimmel. Vooral vocht schrikt dus mensen af, zelfs als de verkoper zegt dat het probleem is opgelost. Ze doen makkelijk tien procent van de koopprijs af, en soms nog veel meer ook. Toch vallen zulke problemen vaak relatief goedkoop op te lossen: door de gevel te impregneren tegen opstijgend vocht bijvoorbeeld, of opnieuw waterdicht te maken met doorzichtige siliconen, de kapotte regenpijp te repareren die het probleem veroorzaakt, ... De toegetakelde plek kan, nadat ze is uitgedroogd, herbehangen of geverfd worden.

3Presentabele gevel

Onderzoek heeft uitgewezen dat kopers meestal in de eerste negentig seconden beslissen of een huis hen aanstaat of niet. Natuurlijk denken ze er nog eens twee keer over na, maar die eerste anderhalve minuut is cruciaal. Daarom is het ook heel belangrijk dat de gevel hen niet afstoot. Vooral afgebladderde verf op ramen en daklijsten is uit den boze. Daardoor ziet de gevel er immers meteen sjofel en verwaarloosd uit. Een lelijke gecementeerde façade verven, kan een huis meteen een opgewektere uitstraling geven. Een vrolijke bloembak kan ook nooit kwaad.

4Geinstalleerde badkamer

Mensen houden ervan meteen in hun aankoop te kunnen intrekken. Velen zien op tegen maanden van verbouwingsstress, stof en gekibbel over alle details die beslist moeten worden. Daarom wordt een geïnstalleerde badkamer zeer geapprecieerd. Nochtans hoeft een moderne basisinstallatie niet meteen stukken van mensen te kosten. Een eenvoudige douchecabine, wastafel en bad kosten in doe-het-zelfzaken vaak maar enkele honderden euro's. Ook faience valt wel goedkoop op de kop te tikken, als je niet staat op pakweg handgemaakte Marokkaanse hammamtegels.

5Geinstalleerde keuken

Een vernieuwde keuken drijft de prijs omhoog, maar meer dan enkele duizenden euro's lapt ze er niet bij. Een hypermoderne designkeuken met ingebouwde toestellen en ingewerkte handvaten kost al snel 30.000 euro, en brengt nooit meer dan enkele duizenden euro's op. Een keuken staat in de huidige woonfilosofie behoorlijk centraal. Maar dat maakt ook dat ze heel persoonlijk is. Een dure eikenhouten keuken wordt er door een jong paar misschien meteen weer uitgekegeld, net als een minimalistische maar peperdure designkeuken door wie een rustieke smaak heeft. Alleen een neutrale, goedkope keuken zoals ze bij Ikea of Ixina worden verkocht, kan dus zijn geld terugverdienen bij een verkoop.

6Ruime leefkeuken

Of er nu een keuken geïnstalleerd is of niet, een enorme leefkeuken is zeker bon ton. Die is ideaal om er te ontbijten met het hele gezin of er de kinderen te laten spelen terwijl je aan het koken bent. Een uitbreiding met een erkersysteem of aanbouw is niet goedkoop, maar levert een meerwaarde van gemiddeld ruim 2.000 euro per vierkante meter op, omdat het ook de totale bewoonbare oppervlakte vergroot. Een andere oplossing is een open keuken. Dat kan makkelijk door een muur naar de living af te breken, waardoor het gevoel van ruimte meteen toeneemt.

7Schuifraam naar de tuin

Binnen en buiten mogen zo dicht mogelijk bij elkaar betrokken worden. Grote ramen, veel licht en een aangenaam uitzicht op de tuin worden fel gesmaakt en leveren tot 10 procent extra op bij verkoop. Nu is dat bij de typisch Vlaamse rijhuizen met achterbouwsels niet altijd vanzelfsprekend. Een volledige achterbouw afbreken en een nieuwe aanbouw optrekken, zijn niet goedkoop. Bovendien heb je daarvoor sloop- en bouwvergunningen nodig. Het kan een veel goedkopere oplossing zijn om een tussenmuur in te slaan (let wel op de draagstructuur) en een groot schuifraam te plaatsen. Op die manier kan dezelfde meerwaarde worden bereikt.

8Nieuw dak

Aan een nieuw dak bengelt meteen een pijnlijk prijskaartje. Dat kan oplopen tot 30.000 euro als je meteen ook isoleert en afwerkt langs binnen met gyproc en een paar Velux-ramen. Of die investering zichzelf terugverdient bij verkoop, is kantje boord. Een vernieuwd dak tegenover een versleten jaagt de verkoopprijs met ongeveer tien procent de hoogte in. Bovendien kan het geïnteresseerde kopers over de streep trekken. Wanneer een dak er nog wel even tegen kan, is het misschien een goed idee om het te ontmossen. Een dak vol mos schrikt immers ook mensen af.

9Elektriciteit conform

Elektriciteit vernieuwen, verleent een heel huis meteen een air alsof het mee is met de tijd en kost niet noodzakelijk zoveel. Bij een huis uit pakweg de jaren tachtig kan het al volstaan om een moderne zekeringenkast aan te sluiten. Zo is de elektriciteit meteen conform met de voorschriften en de brandveiligheid met een minimum aan financiële inspanning.

10Aantrekkelijke tuin

Een aangelegde, netjes onderhouden tuin geeft een huis meteen een heel ander cachet. Wanneer het gras een meter hoog staat en onkruid de heerschappij heeft overgenomen, doet dat de algehele presentatie van een huis niet meteen veel goed. Een tuin moet niet peperduur aangelegd zijn door een illustere Japanner, een goed onderhouden gazon en een paar bloemetjes volstaan al. Een minimale investering die een return van al snel vijf procent oplevert.