General Motors bergt zijn plan op om in Roemenië een Daewoo-fabriek te kopen.

In het Roemeense Craiova wou General Motors (GM) aanvankelijk Chevrolet-SUV's gaan produceren, hetzelfde model dat vanaf 2009 in Antwerpen van de band zal rollen. De autoproducent zou daartoe een afgedankte Daewoo-fabriek in Craiova kopen. Maar GM ziet nu dus af van die plannen. Goed nieuws voor GM Antwerpen, dat er op die manier geen goedkopere concurrent bij krijgt. Vakbondsman Rudi Kennes van het ABVV reageert verheugd: 'Eindelijk heeft GM ingezien dat het verstandiger is om in België te investeren dan in een bananenrepubliek.'

Minder aangenaam is het nieuws voor die 'bananenrepubliek' Roemenië: de Roemeense overheid wil met alle geweld een nieuwe autofabrikant naar Craiova lokken om de werkgelegenheid een duwtje in de rug te geven. De fabriek is met een jaarlijkse capaciteit van 200.000 auto's en 300.000 motoren immers goed voor 4.000 banen. Ze betaalde 44miljoen euro om een belang van 51procent in de fabriek terug te kopen van het failliete Daewoo.

Autobouwer Ford is wel nog geïnteresseerd in een overname van de fabriek. Sinds het Zuid-Koreaanse Daewoo in 1994 investeerde in haar modernisering, is er niets meer aan veranderd. De fabriek is dus flink verouderd. (svm)