Overheden redden Dexia, Fransen grijpen macht
Een emotioneel moment: werknemers van Dexia nemen afscheid van de vertrekkende topman Axel Miller. Bart Dewaele Foto: © Bart Dewaele
Dankzij een noodinjectie van 6,4 miljard euro is Dexia veilig. Maar daarvoor werd wel een dubbele prijs betaald: een blokkeringsminderheid voor de Fransen en het ontslag van topman Axel Miller.

Van onze redacteurNa een lange nacht van bijzonder stroeve onderhandelingen tussen toezichthouders, overheden en aandeelhouders kwam er gisteren pas in de late ochtend witte rook bij Dexia. Premier Yves Leterme maakte toen bekend dat België, Frankrijk en Luxemburg samen uiteindelijk 6,4 miljard euro injecteren in het kapitaal van Dexia.

België neemt daarvan 3 miljard euro voor zijn rekening, net als Frankrijk. De resterende 400 miljoen euro wordt op tafel gelegd door Luxemburg. Daarmee wordt na Fortis een tweede grootbank gered door een kapitaalsinjectie door de overheden.

Aan Belgische zijde pompt de federale regering 1 miljard euro in Dexia, net als de drie gewestregeringen. De resterende schijf van 1 miljard euro wordt verdeeld onder de drie Belgische referentieaandeelhouders: de Gemeentelijke Holding (500 miljoen), Arco (350 miljoen) en Ethias (150 miljoen).

Maar wat op een evenwichtige overeenkomst lijkt voor Dexia, blijkt al snel een machtsgreep van de Franse overheid. Terwijl men bij Dexia al snel sms'jes rondstuurt om de journalisten uit te nodigen op een persconferentie, laat de Franse president Nicolas Sarkozy niet zonder enige trots aan de pers weten dat Frankrijk, via de holding Caisse des Dépôts et Consignations (CDC), een blokkeringsminderheid van 25 procent heeft verworven in Dexia.

Meteen daarna wordt de persconferentie bij Dexia afgelast en blijkt al snel dat de Fransen nog meer uit de brand wisten te slepen. Sarkozy had ook het hoofd geëist en gekregen van de Belgische Dexia-topman Axel Miller, die samen met voorzitter Pierre Richard zijn ontslag indiende.

Een ontslag dat helemaal niet werd verwacht. Want behalve misschien het laattijdig doorknippen van de banden met de Amerikaanse dochter FSA, die de beurskoers van Dexia nu al maandenlang de dieperik in duwt, valt Miller volgens ingewijden weinig aan te rekenen. Maar dat belette niet dat zijn job gebruikt werd als pasmunt om tot een overeenkomst te komen met de Fransen.

Die speelden het pokerspel om Dexia de hele nacht keihard. In plaats van een toponderhandelaar naar Brussel te sturen, zoals Nederland deed met minister van Financiën Wouter Bos, moesten de Belgische en Luxemburgse onderhandelaars het stellen met 'tweede garnituur', die om de haverklap telefoontjes deden naar het thuisfront.

Sterker nog, de Franse onderhandelaars huisden ook in aparte kamers, ver weg van de zaal waar een uitgebreide delegatie uit België en Luxemburg hun voorstellen samen wikten en wogen.

Gezien hun sterke onderhandelingspositie - de Franse overheidsholding CDC beschikt over uitgebreide financiële reserves en de Belgische overheden en aandeelhouders zitten krap bij kas - lieten de Fransen de tijd in hun voordeel tikken. Pas om 5.30 uur 's ochtends besloten de Franse onderhandelaars om het Elysée te contacteren, waar president Sarkozy niet lang daarna werd verwacht voor crisisberaad.

De uitkomst was dan ook dat de Fransen het verstoorde machtsevenwicht binnen het aandeelhouderschap van Dexia konden herstellen. Sterker nog, bij Dexia kon men gisteren niet antwoorden op de vraag of de hoofdzetel van de bank nu in Brussel blijft. 'De druk was enorm groot, we moesten absoluut een akkoord hebben voor 9 uur 's ochtends, het tijdstip waarop de beurzen openen', gaf de Luxemburgse minister van Begroting achteraf toe.

'Na de problemen bij Fortis, het faillissement van Depfa in Ierland en de berichten over nog meer Europese banken in problemen, wilden we geen risico lopen', vertelde ontslagnemend topman Axel Miller gisterenmiddag tijdens een opvallend korte telefoonconferentie. 'We vreesden een gelijkaardig liquiditeitsprobleem als bij Fortis, waarvan de problemen blijkbaar wereldwijd de aandacht getrokken hebben op de Benelux-markt. Er waren geruchten dat wij de volgende op de hitlijst van de speculanten konden zijn.'

Een druk die nog toenam omdat in de vooravond al bekend raakte dat het Amerikaanse Congres het plan-Paulson had weggestemd. Bovendien werd ook de kredietrating van Dexia met een trapje verlaagd door de kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P). Een kredietverlaging die Dexia pijn dreigde te doen, want de Belgisch-Franse bank is voor haar financiering erg afhankelijk van de internationale geldmarkten. De geruststellende kapitaalinjectie van 6,4 miljard zou S&P nu wel moeten overtuigen om de rating terug op te trekken.

De beleggers reageerden gisteren alvast enthousiast. Zeker nadat bekend werd dat de overheden hadden ingetekend op de kapitaalverhoging bij Dexia tegen een prijs per aandeel van 9,9 euro. Het aandeel klom tot 16 procent en sloot uiteindelijk 6,1 procent hoger op 7,5 euro. Francine Swiggers, de topvrouw van Arco, relativeerde gisteren dan ook de Frans-Belgische tegenstellingen. 'Het doel is bereikt, dat is het belangrijkste.'