Camera's bespioneren personeel en klanten

Rel over camera's bij Aldi

In winkels van Aldi zouden klanten aan de kassa worden gefilmd terwijl ze de code van hun bankkaart intoetsen. Bovendien zouden beelden van vrouwelijke klanten in minirok onder verantwoordelijken worden verspreid.

Van onze redacteur

De winkelketen Aldi ligt in Duitsland onder vuur, nadat het gezaghebbende weekblad Der Spiegel schreef dat klanten aan de kassa systematisch worden gefilmd. Op de videobeelden zou te zien zijn hoe ze de geheime code van hun bankkaart intoetsen. De camera's zouden zelfs nadrukkelijk op de betaalterminal inzoomen.

Ook zouden vrouwelijke klanten met korte rokjes of diepe decolletés uitvoerig zijn gefilmd, vooral toen ze zich bukten om producten uit een koelkast of rek te nemen. De beelden zouden nadien per dvd onder werknemers zijn verspreid.

De camera's zouden zijn geïnstalleerd om de werknemers aan de kassa's in de gaten te houden. In enkele gevallen zouden volledige winkels worden gefilmd, tot in de opslagruimtes toe.

De feiten waar Der Spiegel nu over bericht, zouden plaatsvinden in winkels van Aldi Süd. Sinds 1961 werd de discountgroep in twee delen opgesplitst na onenigheid tussen de stichtende broers Karl en Theo Albrecht. Aldi Süd stelt in een reactie dat 'het kan gebeuren dat werknemers worden gecontroleerd als ze worden verdacht van een concrete overtreding.' In 2008 kwam concurrent Lidl zwaar onder vuur te liggen nadat bleek dat het bedrijf werknemers in de gaten liet houden door privédetectives.

Over het filmen van de betaalterminals zegt Aldi dat er duidelijke regels zijn over videobewaking, en dat de betaalzone niet wordt gefilmd. Als er sprake is van misbruik, dan zegt Aldi juridische stappen te zullen nemen.

België

Ook in een aantal Belgische vestigingen is cameratoezicht terug te vinden, zegt Wim Voet, gedelegeerd bestuurder van Aldi Rijkevorsel. 'Net zoals dat ook bij andere distributeurs nogal gebruikelijk is. De camera's zijn geplaatst aan de in- en uitgang, naar aanleiding van een reeks overvallen.' Volgens Voet werden de camera's vooral geïnstalleerd op plaatsen met een verhoogd risico, en steeds in overleg met de ondernemingsraad. 'In sommige gevallen vroeg het personeel zelf om camerabewaking.'

Hij beklemtoont dat in België de camera's alleen werden geplaatst om veiligheidsredenen. Ze zouden in geen geval dienen om het personeel in de gaten te houden.

Bovendien is het volgens Voet onmogelijk om de code van een bankkaart met die camera's vast te leggen. 'De terminal staat naar de klanten toe gedraaid, en er zit een kapje over', klinkt het. 'En aan de ingang staat duidelijk aangegeven dat er camerabewaking aanwezig is.'

'Ik heb ook de indruk dat het toch vooral over Aldi Süd gaat', zegt Voet. 'En de Belgische winkels, die horen bij Aldi Nord.'

'Ik heb de indruk dat het toch vooral over Aldi Süd gaat'

Sport
 1. Maryna Zanevska wordt derde Belg op WTA-ranking na Wickmayer en Flipkens
 2. David Goffin evenaart met elfde plaats zijn beste ATP-ranking
 3. Van Damme speelt gelijk, kapitein Ciman verliest vlak voor play-offs
 4. BUITENLAND. Kompany keert terug met gelijkspel, Atletico verliest topper
 5. Hamilton zegeviert tijdens GP van de USA en nadert op Rosberg
 6. Mamelodi Sundowns wint CAF Champions League
 7. VIDEO. Standard dolt met weerloos Waasland-Beveren
 8. VIDEO. AA Gent lijdt onwaarschijnlijke nederlaag in blessuretijd op Eupen
 9. Mathias Vosté schaatst Belgisch record op 500 meter
 10. Fransman Lebesson kroont zich tot Europees kampioen tafeltennis
 11. GP van de USA: startgrid
 12. VIDEO. Matig Genk pakt in slotfase scalp van STVV na frommelgoal
 13. Inter-coach de Boer: ‘Weet niet of ik woensdag nog trainer ben’
 14. Video Mark Cavendish die wint op een F1-circuit, dat ziet er zo uit
 15. Jonas Coreelman bevestigt uitstekende vorm in Aken met nieuw persoonlijk record
 16. Lecluyse wint 200 meter wisselslag in Compiègne
 17. Olympic Essenbeek Halle en AC Meetjesland winnen opener CrossCup in Gent
 18. De Ketele en De Pauw bezorgen België zesde medaille op EK piste
 19. Vasil Kiryienka pakte de bloemen in Chrono des Nations
 20. Pieter Devos leidt in Wereldbeker na vierde plaats in Helsinki