Wanneer betaalt u invoerrechten?

Elektrotoestellen, sigaretten en alcoholische dranken kosten vaak minder in het buitenland. Een koffer volgeladen met souvenirs van uw vakantiebestemming kan u echter duur komen te staan, wanneer u geen rekening houdt met de douaneregels. Goederen die u buiten de Europese Unie aankoopt, zijn in bepaalde gevallen onderworpen aan invoerrechten en BTW.

Stel dat u voor meer dan 430 euro een fototoestel koopt in een niet-Europees land, dan betaalt u bij uw terugkeer op de luchthaven nog invoerrechten en BTW op het aankoopbedrag. U bent verplicht om spontaan aangifte te doen bij de douane. Doet u dat niet en wordt u door de douane gecontroleerd, dan betaalt u een hoger belastingtarief.

Voor sigaretten en alcohol betaalt u geen taksen wanneer u niet meer meebrengt dan de maximale vrijgestelde hoeveelheid. Bekijk met onderstaande tool de vrijgestelde hoeveelheden aan de hand van uw reisbestemming.

Binnen de EU is er vrij verkeer van goederen en worden er geen invoerrechten geheven op aankopen uit een andere EU-lidstaat. U betaalt wel accijnzen en btw.